2min

We kunnen vanaf nu stellen dat de console-oorlog tussen de Xbox One en de PlayStation 4 is begonnen. Microsoft gaat opnieuw aanpassingen doen aan de Xbox One-console en ditmaal is de reden echt om het gat met de PlayStation 4 kleiner te maken. Microsoft schroeft de kloksnelheid van de videokaart (GPU) op.

Sinds dat de consoles zijn gepresenteerd door Sony en Microsoft wordt er flink gespeculeerd over welke console beter is en welke je beter zou kunnen kopen. Uiteraard zijn er fans voor beide consoles te vinden en zijn er redenen te bedenken om de ene wel of niet te kopen. Een van de belangrijkste vergelijkingen zijn simpelweg de prestaties van de consoles.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat de PlayStation 4 in de praktijk gemiddeld zo’n 20 procent sneller is dan de Xbox One. Hoewel dat onderzoek niet volledig waterdicht is omdat de consoles zijn nagebouwd met gelijkwaardige PC-componenten en er niet de originele software op draait, liet het toch een redelijk beeld zien van wat we kunnen verwachten. Op papier is de PlayStation 4 namelijk 40 procent krachtiger.

Kennelijk zijn ze bij Microsoft ook onder de indruk van de vergelijkingen tussen de PlayStation 4 en de Xbox One. Waarschijnlijk zijn ze vooral teleurgesteld dan in alle vergelijkingen die tot nu toe zijn gedaan de Xbox One het af legt van de PlayStation 4. In dit stadium is het waarschijnlijk niet meer mogelijk om de hardware aan te passen en op die manier de PlayStation 4 te overklassen, wat Microsoft nog wel kon doen is de hardware anders afstellen. Microsoft gaat dan ook de kloksnelheid waarop de videokaart draait aanpassen, de originele planning was om die op maximaal 800 MHz te laten draaien en daar maakt Microsoft nu 853 MHz van. Daarmee zal het eerder gemeten gat van 20 procent waarschijnlijk niet worden gedicht, maar het gat zal wel een stukje kleiner worden. Op papier zou het gat nu 6 procent kleiner zijn, waar het eerst 40 was.

Het gevaar voor zowel Sony als Microsoft is dat beide consoles nu met dezelfde architectuur werken. Hierdoor zijn de verschillen straks wel degelijk goed te merken of te zien als de ene console veel beter presteert in een bepaalde game. Het aantal frames per seconde kan daarin bijvoorbeeld een duidelijk beeld schetsen.

Coolblue liet recent aan ons weten dat de Playstation 4 op dit moment beter verkoopt dan de Xbox One.