Nu we aan de vooravond staan van de lancering van de nieuwe gameconsoles van Microsoft en Sony, komen er berichten naar buiten dat de Xbox One zijn meerdere moet erkennen in de PlayStation 4. Dit wordt aangegeven door gameontwikkelaars, tegenover tijdschrift Edge.

Volgens een bron is het werkgeheugen van de PlayStation 4 40 tot 50 procent sneller dan dat van de Xbox One. Daarnaast zou de Arithmetic Logic Unit ook 50 procent sneller zijn. Een ontwikkelaar gaf aan: "Bij een build van een platformgame kon de PlayStation 4 bij een resolutie van 1920 bij 1080 30 frames per seconde weergeven. De Xbox One kon bij dezelfde build en een resolutie van 1600 bij 900 slechts rond de 20 frames per seconde weergeven. De Xbox One is minder krachtig en het is erg lastig om het ESRAM-geheugen te gebruiken."

Er is zelfs een bron die aangeeft dat game-ontwikkelaars ervoor kiezen om de graphics van spellen die op beide consoles uitkomen te downtunen op de PlayStation 4, om Microsoft niet tegen de haren in te strijken. De bron gaf hierbij aan dat de PlayStation 4 in staat is tot: "duidelijk superieure resoluties en framerates".

Overigens kan de kracht van de nieuwe consoles pas echt met elkaar worden vergeleken als ze enige tijd op de markt zijn. De specificaties van de consoles kunnen op het laatste moment nog enigszins aangepast worden en vooral in het begin zullen gamedevelopers moeten leren hoe de spelcomputers optimaal gebruikt kunnen worden. Ook kan het zijn dat drivers op dit moment nog niet geoptimaliseerd zijn.

Een woordvoerder van Microsoft voegde hier nog aan toe: "De architectuur van de Xbox One is veel complexer dan weergegeven kan worden met enkele specificaties. Het apparaat is ontworpen met een gebalanceerde prestatie in gedachte en we denken dat de spellen die we laten zien (die lopen op bijna complete hardware) dit demonstreren. Uiteindelijk zullen de console en de spellen voor zichzelf moeten gaan spreken."

De Xbox One wist overigens ook wel eens te winnen van de PlayStation 4. Bij zaken als raytracing blijkt de Xbox One de betere partij omdat de schrijfsnelheid van het geheugen hoger ligt.