Het verschil tussen het woord update en upgrade is maar drie letters, toch maakt het voor Microsoft een groot verschil. Het noemt de overgang van Windows 8 naar Windows 8.1 een update en geen upgrade, omdat een update normaal gesproken altijd gratis is en bij een upgrade er betaald moet worden. Als Microsoft Windows 8.1 een upgrade zou noemen en deze vervolgens gratis beschikbaar stelt kunnen aandeelhouders dat zien als kapitaalvernietiging of inkomstenderving.

Om te voorkomen dat de overgang van Windows 8 naar Windows 8.1 een negatieve invloed heeft op de aandelenkoers van Microsoft noemt het bedrijf Windows 8.1 een update. Het is overigens voor het eerste dat Microsoft een update uit geeft voor een besturingssysteem waarbij er ook een hele hoop nieuwe features bijkomen. De enige Windows updates die gebruikers nu kennen zijn beveiligingsupdates.

In het verleden bracht Microsoft weleens Service Packs uit voor zijn besturingssystemen. Deze zorgden echter alleen voor prestatie verbeteringen en waren vaak een bundeling van alle beveiligingsupdates die al eerder waren uitgekomen. In een Service Pack zaten eigenlijk nooit echt nieuwe features, in elk geval niet zoveel als in Windows 8.1. De definitie van een Service Pack is daarom niet geschikt voor Windows 8.1, wat overblijft is een update of een upgrade.

Bij een upgrade moet echter vaak worden betaald en bij een update niet. Aangezien Windows 8 zeer vernieuwend is in tegenstelling tot eerdere Windows-versies heeft Microsoft ook flink wat kritiek ontvangen. Het heeft in Windows 8.1 dan ook flink wat aanpassingen gedaan om gebruikers tegemoet te komen en om sommige zaken te verbeteren. Het is dan ook zeer verstandig van Microsoft om geen geld te vragen voor Windows 8.1 en deze gratis aan te bieden. Windows 8.1 is vooral een verbetering van Windows 8 en brengt daarnaast een lading nieuwe features maar in de ogen van Microsoft is en blijft het een update. Alleen dit moet het bedrijf wel kunnen verkopen aan de aandeelhouders.

Apple brengt namelijk ook elk jaar een nieuwe versie uit van Mac OS X en daarvoor moeten gebruikers elk jaar een klein bedrag betalen, meestal rond de 20 euro. Het is dan ook logisch dat sommige aandeelhouders verwachten dat Microsoft ook geld gaat vragen voor nieuwe versies.

Microsoft moet dus goed uitkijken hoe het nieuwe versies van Windows 8 in de markt zet om te voorkomen dat het een negatief effect heeft op de beurswaarde van het bedrijf. Als de aandeelhouders een nieuwe versie zien als een upgrade van het besturingssysteem kunnen ze dat zien als kapitaalvernietiging of inkomstenderving als die vervolgens gratis beschikbaar komt.

In een verklaring aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC laat Microsoft weten: "We hebben Windows 8.1 geëvalueerd en vastgesteld dat deze niet voldoet aan de definitie van een upgrade.".

Voor meer informatie over Windows 8.1 verwijzen we graag door naar onze review van de Windows 8.1 preview.