Windows 8.1 update 1 mag gezien worden als Windows 8.2

Microsoft brengt vandaag Windows 8.1 update 1 uit. Dit is een beetje een verwarrende naamgeving voor een update, eerder verscheen Windows 8.1 als update voor Windows 8, dat was een heel stuk duidelijker. Als we deze update ontleden, dan kan deze worden gezien als een volwaardige update die een betere naam verdient, bijvoorbeeld Windows 8.1.5 of gewoon Windows 8.2. Microsoft kiest hier echter niet voor en geeft de update te weinig erkenning voor de impact die deze heeft op het Windows-systeem.

Microsoft heeft zijn beleid rond het uitbrengen van Windows-versies aangepast met de lancering van Windows 8, het bedrijf wil nu elk jaar een grote update van Windows uitbrengen. We begonnen met Windows 8 en een jaar later verscheen Windows 8.1. Nu zijn we een half jaar verder en krijgen we Windows 8.1 update 1. De naamgeving is alles behalve briljant te noemen, Microsoft had beter kunnen kiezen voor Windows 8.2, Windows 8.1 SP1 (ook al is aangegeven dat er geen Service Packs meer uitgebracht worden) of desnoods Windows 8.1.x, waarbij de x een getal is.

Microsoft wil het versienummer waarschijnlijk niet aanpassen om deze gelijk te houden met Windows Phone. Microsoft presenteerde vorige week namelijk Windows Phone 8.1 op de BUILD-conferentie voor ontwikkelaars, Windows Phone 8.1 komt deze zomer beschikbaar op veel Windows Phone 8-toestellen.

Officieel heeft Microsoft nu Windows 8.1 en Windows Phone 8.1. Dat is natuurlijk wel heel duidelijk, maar Microsoft geeft nu ook het signaal af dat de update van vandaag niet belangrijk genoeg is voor een eigen versienummer. Gebruikers en IT-professionals zullen hierdoor deze versie ook sneller als onbelangrijk bestempelen, maar deze update is in mijn ogen wel degelijk net zo belangrijk als de lancering van Windows 8.1.

Als we deze update technisch ontleden, dan is deze technisch gezien gelijkwaardig aan Windows 8.1 of een Service Pack. Deze update wordt namelijk ook gebundeld met alle beveiligingsupdates sinds de uitgave van Windows 8.1, zodat de update direct is te installeren. OEM-partners zoals Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo en alle andere partijen krijgen deze versie ook aangeleverd, zodat ze hun systemen direct kunnen uitleveren met deze versie (Windows 8.1 update 1). Ook is het zo dat gebruikers die om wat voor reden dan ook weigeren deze update te installeren, ook geen toekomstige Windows-updates kunnen installeren. Op dit vlak is deze update volledig gelijkwaardig aan de update naar Windows 8.1 of wat Microsoft vroeger een Service Pack noemde.

Als we gaan kijken naar wat de gebruiker merkt van deze update, zie ook mijn Windows 8.1 update 1 review, dan zien we dat de bediening van Windows met een toetsenbord en muis flink is verbeterd. Alle desktopsystemen en laptops starten voortaan direct door naar het bureaublad. Modern UI-apps uit de Windows Store worden ook op de taakbalk weergegeven en deze apps krijgen ook een kruisje en streepje om de apps af te sluiten of te minimaliseren met de muis.

Ook heeft Microsoft op het Modern UI-startscherm nu in de rechterbovenhoek een afsluitknop en een zoekvenster geplaatst. Desktopsystemen en laptops krijgen ook een aantal extra tegels in de Modern UI, die betere integratie bieden met het bureaublad. Zo is er een tegel voor Deze Computer, het configuratiescherm, documenten en afbeeldingen.

Ook zijn grote aanpassingen gedaan aan het opstartproces en geheugengebruik van Windows, het besturingssysteem is na deze update geschikt om te draaien op computers en tablets met slechts 1GB aan werkgeheugen en/of 16GB aan opslagcapaciteit. Dit was voorheen 2GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit.

Dit waren in het kort de belangrijkste wijzigingen, maar lang niet alle. Ik ben van mening dat deze update zeer belangrijk is, vooral voor desktop- en laptopgebruikers, omdat de besturing met muis en toetsenbord echt flink veranderd en verbeterd is. Microsoft geeft in mijn optiek veel te weinig erkenning aan de update door met de naam Windows 8.1 update 1 op de proppen te komen. Deze update is voor desktops en laptops net zo belangrijk als Windows 8.1 en had gewoon een duidelijke naam verdiend, zoals Windows 8.1.5 of Windows 8.2. Onderschat de update dus niet en installeer deze vandaag nog, de update wordt verspreid via Windows Update in het Control Panel.