3min

Tags in dit artikel

Inleiding

Microsoft lanceerde eind 2012 het nieuwe Windows 8. Windows 8 was een keerpunt voor Microsoft: waar Windows 7 simpelweg voortborduurde op Windows Vista, sloeg Windows 8 een compleet andere weg in. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft smolt de "oude desktopomgeving", die bijna onveranderd is sinds Windows 95, samen met een compleet nieuwe tabletinterface die gebaseerd was op Windows Phone.

Windows 8 was dan ook een soort Frankenstein-OS, maar desondanks kreeg de nieuwe Windows-versie op Techzine de score "goud" (van mij).

De gedachte achter Windows 8 zal ik nog een keer uiteen zetten, omdat die nogal eens vergeten wordt. Microsoft zag de iPad en wilde zijn eigen software klaarmaken voor de formfactor van een tablet. Ook zag Microsoft in dat het gebruik van een pc deels zou verplaatsen naar de tablet, daarom leek het Microsoft handiger om een besturingssysteem voor een tablet gelijk te trekken met dat van een computer en niet zozeer met een smartphone, zoals Apple en Google wel doen.

Een ander voordeel van de keuze is dat op de mobiele markt, zowel smartphone als tablet, zijn apps enorm belangrijk. Als je veel apps hebt komen er sneller meer gebruikers, maar aan de andere kant willen ontwikkelaars alleen apps bouwen als er gebruikers zijn en zo zit je dus vast in een niet te doorbreken cirkel. Kijk bijvoorbeeld naar Windows Phone, dat in mei in Nederland slechts twee procent marktaandeel had, ondanks dat het al bijna 3 jaar oud is. Dat zijn zeer lage cijfers, al groeit het wel gestaag verder.

Gelukkig voor Microsoft heeft het echter een monopolie op de desktopmarkt. Door de desktopversie van Windows dus samen te laten smelten met de tabletversie, hebben Windows-tablets opeens wel aanzienlijk veel gebruikers en wordt het dus aantrekkelijk voor ontwikkelaars om daar apps voor te bouwen, zo was de redenering.

Of deze strategie heeft gewerkt, is nog maar de vraag. Als we naar de appstore van Windows 8 kijken, zien we een aardig aanbod, met apps van Dropbox, Uitzending Gemist, Twitter en binnenkort ook Facebook en Flipboard.

Toch is het beeld iets genuanceerder. Het aantal desktopgebruikers dat regelmatig tabletapps op zijn computer gebruikt, is namelijk te verwaarlozen. Het aantal werkelijke gebruikers van het tabletgedeelte van Windows 8 is dus aanzienlijk lager dan het totaal aantal gebruikers.



Dit kan echter ook veranderen. Een andere reden dat Windows 8 uit een touch- en een desktopgedeelte bestaat, is omdat Microsoft gelooft in touchscreens in beeldschermen en laptops. Tot nog toe zijn beide echter nog vrij klein. Intel heeft nu ook verplicht dat het ultrabooklabel alleen nog gebruikt mag worden als laptops zijn voorzien van een touchscreen, het komende jaar gaan we dus veel ultrabooks met touchscreens zien.

De vraag is ook of Microsoft niet gewoon een fout heeft gemaakt. Werkt horizontale touch überhaupt wel? Had het niet veel beter kunnen investeren in het verbeteren van de touchpads op laptops? Iets wat nu langzaam op ging begint te komen maar eigenlijk ook wat laat is. Maar goed, om de desktopgebruikers wat tegemoet te komen, heeft Microsoft enkele belangrijke wijzigingen gemaakt in Windows 8.1. We zullen het hele besturingssysteem van A tot Z nu dan ook onder de loep nemen.