1 min

Op laste van verschillende instanties moest Google in de maand september in totaal rond de 21,5 miljoen links verwijderen uit de bekende zoekmachine. Nog nooit werden er in zo’n tijdsbestek zoveel links verwijderd.

Die gegevens blijken uit een transparantierapport dat Google naar buiten heeft gebracht. De afgelopen jaren zit dit cijfer sowieso in de lift, maar september betekende een nieuw record. Daar is de kous nog niet helemaal mee af, want de meeste aanvragen werden in de laatste week van september geplaatst, waardoor de cijfers voor de komende periode nog beduidend hoger zouden kunnen worden als die trend zich voortzet.

Ter vergelijking, ongeveer een jaar geleden kwamen bij Google zo’n 1,2 miljoen aanvragen per maand binnen, in de laatste week van september waren dat 5,9 miljoen. Er is dus sprake van een explosieve stijging.

De meeste aanvragen om links te verwijderen komen van houders van auteursrechten, het gaat om 3.499 partijen. 1.881 andere instanties zijn goed voor de overige aanvragen.