Google heeft een nieuw transparantierapport gepubliceerd en daaruit blijkt dat Nederlanders zeer actief zijn in het laten verwijderen van url’s uit de zoekmachine van Google, Het Europese Hof oordeelde eerder dat mensen in staat moeten zijn om links naar pagina’s die hun mogelijk schaden moeten kunnen verwijderen, indien deze niet meer actueel zijn.

Google heeft in totaal 15.028 verzoeken ontvangen van Nederlanders waarin werd verzocht om 54.409 webadressen te verwijderen uit de zoekmachine. Google heeft in totaal 20.174 webadressen verwijderd, wat neerkomt op 42,7 procent, Google heeft verder beoordeeld dat 27.059 adressen niet worden verwijderd, wat neerkomt op 57,3 procent. Degene die snel kunnen rekenen zullen zien dat de verwijderde en niet verwijderde adressen bij elkaar opgeteld niet overeenkomt met het totaal. Dat komt omdat Google over een paar duizend adressen nog moet beslissen of het deze al dan niet gaat verwijderen. Dit is deels een automatisch en deels een handmatig proces.

In totaal heeft Google inmiddels 319.175 webadressen uit de Europese versies van Google verwijderd. Google heeft in totaal 251.433 verzoeken ontvangen om 912.449 adressen te verwijderen. Daarvan zijn er ook 453.124 afgewezen.

Websites die het meeste last hebben van de verwijderverzoeken zijn Facebook.com, Profileengine.com, Groups.google.com, Youtube.com en Badoo.com. Het gaat in veel gevallen om profielpagina’s van gebruikers die ze in veel gevallen onvindbaar willen maken. Google verwijdert de webadressen overigens niet volledig, door gebruik te maken van de internationale versie van Google op Google.com kunnen de verwijderde adressen nog gewoon worden gevonden.