1 min

Google heeft vandaag in een transparantie bekendgemaakt dat het 10640 Nederlandse pagina’s heeft verwijderd uit de zoekresultaten. Al deze pagina’s zijn verwijderd onder het recht om vergeten te worden. In totaal heeft Google in heel Europa 145.000 verzoeken ontvangen die betrekking hebben op bijna 500.000 webadressen, daarvan is 34,3 procent verwijderd.

Vanuit Nederland heeft Google op dit moment bijna 9000 verwijderverzoeken ontvangen die betrekking hebben op 33054 webadressen, daarvan heeft Google op dit moment 40,7 procent verwijderd, De meeste verwijderverzoeken komen binnen voor pagina’s op Facebook, ProfileEngine.com, YouTube en Badoo.com.

Sinds 29 mei 2014 is Google verplicht om verzoeken tot verwijdering in behandeling te nemen, zo oordeelde het Europese Hof. Het is nu de eerste keer dat Google duidelijk inzicht biedt in de verwijderverzoeken middels een transparantierapport. Nederland staat op de zesde plaats als we kijken naar de landen waar de meeste verzoeken vandaan komen. De meeste verzoeken komen uit Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en vervolgens dus Nederland en daarna België. De Fransen en de Duitsers hebben ongeveer drie keer zoveel verzoeken ingediend als de Nederlanders.

De webpagina’s worden overigens niet van het internet verwijderd maar alleen uit de zoekresultaten van Google.