2min

De mobiele variant van Apple’s browser Safari heeft tijdens een test van Techsupport Q&A-website Fixya het beste gescoord als het aankomt op bruikbaarheid. De mobiel browser werd in het onderzoek vergeleken met de standaard Android-browser, Opera, Chrome en Internet Explorer.

Apple’s mobiel browser wist een score te behalen van 1.31 punten, waarmee het concurrenten ver achter zich liet. De scores werden toegewezen op basis van het aantal problemen dat gebruikers ondervonden met de software, gecombineerd met het marktaandeel. Hoe minder problemen gebruikers ondervonden met de mobiele browsers, hoe hoger de score.


Safari werd geprezen om de simpele interface, de Reading List-functie en de mogelijkheid om meerdere taken uit te voeren vanuit één pagina. Wel was er enige kritiek op het feit dat Safari geen Flash ondersteunt, het slecht integreren van flmpjes van websites en een gelimiteerde schermruimte.

De standaard Android-browser scoorde goed met het simpele design, de goede manier van om kunnen gaan met Flash, en het snel laden van websites. Daartegenover stond dat de gebruikers vaker willekeurige crashes van de browser tegenkwamen, problemen met wachtwoorden hadden en een gelimiteerde ondersteuning voor webtechnologieën.

Opera werd door gebruikers ervaren als een browser met een mooie interface en HTML5-support, maar liet wel punten liggen als het ging om de grootte van het venster en beveiliging. Google Chrome werd door gebruikers als prettig ervaren omdat de belangrijkste functies uit de desktopversie ondersteund werden maar werd als minder prettig ervaren als er gekeken werd naar het gebruik van tabbladen en lettertypes.

Als laatste werd Internet Explorer ook beoordeeld. De mobiele browser van Microsoft wist goed te scoren op het gebied van benutting van het scherm en de touch swipe-functie. Wel ondervonden gebruikers problemen bij het renderen van websites en vonden ze de zoekopties niet fijn.

Fixya vindt het het belangrijk om de beschikbare browsers met elkaar te vergelijken. Volgens het bedrijf gebeurt een steeds groter gedeelte van het browsen via mobiele apparaten en hierdoor is het voor consumenten belangrijker om te weten welke browsers goed zijn. Het bedrijf vergelijkt de browsers met elkaar om erachter te komen welke problemen het meest voorkomend zijn bij de verschillende mobiele browsers en hoevaak die problemen dan voorkomen. Hierbij wordt overigens rekening gehouden met het aantal mensen dat de mobiele browser gebruikt.