IsoHunt sluit onder druk Amerikaanse filmstudio’s

De populaire BitTorrent-zoeksite IsoHunt zal binnenkort de deuren gaan sluiten. Deze sluiting, die per 23 oktober zal worden doorgevoerd, is tot stand gekomen door een overeenstemming die is bereikt met enkele grote filmstudio’s.

In een vandaag verschenen persbericht kondigde de Motion Picture Association of America (MPAA) aan dat er een overeenkomst is bereikt tussen deze organisatie die de belangen behartigt van de Amerikaanse filmstudio’s en de eigenaars van de IsoHunt-website. Hierbij is afgesproken dat IsoHunt per 23 oktober gesloten zal worden en dus niet meer te bereiken is.

Eveneens wordt in het persbericht kenbaar gemaakt dat de MPAA een dwangsom aan IsoHunt en haar eigenaar Gary Fung heeft opgelegd van 110 miljoen dollar, omgerekend zo’n 81 miljoen euro.

In 2006 werd door de MPAA een aanklacht ingediend tegen IsoHunt en Gary Fung. Hierbij was de aantijging dat IsoHunt anderen aanmoedigde om illegaal gekopieerd film- en televisiemateriaal te downloaden. In deze zaak kreeg de MPAA door een gerechtshof in het jaar 2009 gelijk. Na een hoger beroep werd deze uitspraak alsnog bevestigd in maart van dit jaar. Hierbij werd geconcludeerd dat IsoHunt geen stappen had ondernomen om een filtering toe te passen, waarmee het illegaal verspreiden van materiaal zou kunnen worden verminderd.

Chris Dodd, CEO van de MPAA, verklaart dat de overeenstemming die is bereikt met IsoHunt een grote stap voorwaarts is in de potentie die het internet in zich heeft als platform voor legitieme handel en innovatie.

Bron:Neowin