Vorige week was op Techzine al te lezen dat de populaire torrentsite Demonoid in Canada offline is gehaald, onder druk van de Canadese bracheorganisatie voor de muziekindustrie CRIA. De site is inmiddels weer online, maar is nu niet te bereiken voor Canadese internetters. Tegelijkertijd heeft een andere populaire torrentsite genaamd Isohunt haar trackers onbereikbaar gemaakt voor inwoners van de Verenigde Staten.

Sinds vorige week laat de website Isohunt op haar website weten dat zij Amerikanen de toegang tot haar trackers en websites ontzegt, het gaat daarbij om trackers op de websites Torrentbox.com en Podtropolis.com. "De Verenigde Staten hebben een vijandige houding aangenomen ten opzichte van peer-to-peer technieken. Met de lopende rechtzaak die tegen ons aangespannen is door de Motion Picture Association of America (MPAA) kunnen we niet langer de veiligheid en privacy van onze Amerikaanse bezoekers garanderen", aldus een verklaring op de website van Isohunt. Isohunt indexeert alleen trackers van andere sites, zoals die van The Pirate Bay en Torrentbox en heeft haar Amerikaanse gebruikers daarom opgeroepen om trackers die nog niet verboden zijn toe te voegen aan de website.

Ook de website Demonoid.com ging vorige week uit de lucht. Er deden daarover verschillende verklaringen de ronde, waaronder serverproblemen en een actie van de Canadian Recording Industry Association (CRIA), maar hierover is niets bevestigd door de beheerder van Demonoid die schuilgaat onder de naam "Deimos". Eergisteren kwam de tracker van Demonoid echter weer online en de website kwam gisteren weer online. Wel duidelijk is dat Canadese internetters niet meer terecht kunnen op de website. "We hebben een brief gekregen van een advocaat van de CRIA, waarin wordt gedreigd met juridische stappen. Daarom moeten we Canadese gebruikers de toegang tot de site en de tracker ontzeggen", aldus de verklaring van Demonoid.

Torrentsites zijn de laatste tijd in een hevige strijd met brancheorganisaties verwikkeld geraakt. Nu de meeste P2P programma’s door de organisaties succesvol zijn omgeturnd tot legale downloadservices, worden de pijlen gericht op torrentsites. Zo speelden de Nederlandse brancheorganisatie Brein en Demonoid al eerder een kat-en-muis-spelletje, waarna Demonoid zijn biezen pakte en vertrok naar Canada. Ook de populaire torrentsite The Pirate Bay was dit jaar veelvuldig in het nieuws. Deze site heeft nu de tegenaanval ingezet, door zelf juridische stappen te gaan ondernemen tegen MediaDefender, een belangrijke anti-piraterijorganisatie.