1 min

De Verenigde Naties (VN) maken op slimme wijze gebruik van Google Search in een campagne voor vrouwenrechten. Middels een zoekopdracht en de automatische aanvulfunctie van de zoekmachine wordt duidelijk gemaakt wat vrouwen in sommige delen van de wereld niet mogen.

De zoekopdracht begint bijvoorbeeld met "Women cannot" en de rest doet Google Search automatisch voor de VN. Zo komen er bijvoorbeeld suggesties naar voren dat vrouwen niet mogen werken, rijden of rechten hebben. De vrouwen mogen wel thuis blijven en koken, van Google Search.

Dat zijn dingen die in onze regio heel anders liggen, maar de harde werkelijkheid is dat dit in grote delen van de wereld wel de normale gang van zaken is. Daar wil de VN natuurlijk een grotere bewustwording voor creëren en dat de organisatie op een moderne manier.

De campagne is treffend omdat de suggesties die Google biedt worden opgebouwd uit populaire zoekopdrachten die gebruikers in de zoekmachine hebben ingevoerd.

De VN overlegt voor deze campagne ook onderbouwing: mondiaal gezien wordt één op de drie vrouwen misbruikt. Zij krijgen bijvoorbeeld klappen of worden gedwongen tot het hebben van seks. Ook worden de vrouwen gemiddeld een kwart minder betaald voor hun werk.