2min

Het privacybeleid dat Google begin 2012 introduceerde schendt de Nederlandse wet, dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens naar aanleiding van een onderzoek bekendgemaakt. Google heeft volgens de waakhond geen bevoegdheid om zaken als tracking cookies toe te passen om meer informatie over gebruikers te kunnen verzamelen.

De privacy van gebruikers wordt volgens de waakhond ernstig geschonden door Google’s praktijken. De zoekgigant combineert sinds maart 2012 gebruikersdata vanuit meerdere eigen diensten en websites van derden om gepersonaliseerde reclame te kunnen tonen, zonder gebruikers daarover te informeren en toestemming te vragen.

De data wordt tevens gebruikt om diensten te personaliseren, producten te ontwikkelen. Een deel van de verzamelde data kan gezien worden als gevoelig, omdat het bijvoorbeeld over betalingen, locaties en surfgedrag gaat.

Omdat Google zo’n grote partij is, vindt de waakhond dat het voor gebruikers zo goed als onmogelijk is om alles dat het bedrijf uitvoert te vermijden. Daarbij wordt niet alleen gedoeld op Google’s eigen diensten, maar ook op de meer dan 2 miljoen websites van andere partijen die op Google’s advertentieplatform zijn aangesloten.

"Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden," zegt CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm. Google kan geen toestemming verkrijgen door gebruikers enkel akkoord te laten gaan met de algemene voorwaarden, meldt CBP.

Google beweert zelf dat het legitieme redenen heeft om deze gegevens te verzamelen. De waakhond vindt echter dat er een eenvoudige centrale opt-out moet bestaan. Wat met de resultaten van het onderzoek gebeurt is op dit moment nog niet besloten. De waakhond heeft Google verzocht om een hoorzitting bij te wonen, waarna wordt besloten of er wordt opgetreden tegen de zoekgigant.

Niet alleen in Nederland wordt Google’s beleid op de schop genomen, ook in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje lopen onderzoeken.