Sharon Dijksma van de PvdA wil in gesprek met sociale netwerken om aan een oplossing te werken voor de kaping van identiteiten op diezelfde netwerken. Deze gesprekken worden aangeknoopt naar aanleiding van uitspraken van Kinderombudsman Marc Dullaert. Het bestraffen van sociale netwerken bij identiteitsfraude lijkt het kabinet echter zinloos.

Gisteren berichtte Techzine over de zorgen van Kinderombudsman Marc Dullaert, naar aanleiding van verschillende gevallen van de kaping van de identiteit van jongeren. Dullaert riep internetbedrijven op om betere ondersteuning bij dit soort gevallen, om zaken als foto’s en video’s zo snel mogelijk te kunnen verwijderen.

Het kabinet is van mening dat plegers van identiteitsfraude goed bestraft kunnen worden middels bestaande wetten, meldt Elsevier. Zo gelden er bijvoorbeeld boetes van tienduizenden euro’s voor het aannemen van de naam of andere persoonlijke gegevens van een ander.

Het is niet nodig om sociale netwerken te bestraffen wanneer er via hun diensten fraude wordt gepleegd. De netwerken zijn volgens staatssecretaris Dijksma immers niet de partij die de fraude pleegt. Wel heeft ze aangegeven dat er een gesprek wordt aangeknoopt met sociale netwerken om te onderzoeken of er betere methoden bedacht kunnen worden om identiteitsfraude tegen te gaan.