1 min

Dat nieuwe producten niet altijd op elk gebied beter zijn is algemeen bekend. Bij de PlayStation 4 en Xbox One lijkt dit vooral betrekking te hebben op het energieverbruik. Een non-profit organisatie ondervond dat de nieuwe spelcomputers driemaal zoveel energie verbruiken als hun voorgangers.

Microsoft en Sony hebben naar eigen zeggen veel moeite gestoken in het energiezuinig maken van hun nieuwe consoles. Desalniettemin verbruiken de apparaten aanzienlijk meer stroom dan de vorige generatie, volgens een onderzoek van Natural Resources Defense Council (NRDC).

De PlayStation 4 en Xbox One zijn vooral gulzig naar energie wanneer een film wordt bekeken of een spel wordt gespeeld. Volgens NRDC verbruikt de Xbox One ongeveer 40 procent meer energie dan de Xbox 360 in deze situaties, de PlayStation 4 verbruikt zelfs bijna tweemaal zoveel als zijn voorganger.

De PlayStation 4 is de grootste stroomvreter van de twee apparaten wanneer door de interface wordt genavigeerd, games worden gespeeld en video’s worden gestreamd. De Xbox One is gulziger in de standby-mode en wanneer de consoles uitgeschakeld zijn. Doordat de Xbox One in standby meer stroom verbruikt, levert deze volgens NRDC uiteindelijk een hogere energierekening op. Er wordt voorgerekend dat de PlayStation 4 jaarlijks 184 kilowattuur verbruikt, de Xbox One komt op 253 kilowatt.

Het is overigens niet alleen kommer en kwel voor de energierekening en het milieu. Zo ontvangen de consolefabrikanten complimenten vanwege maatregelen zoals oplaadbare controllers, een energiezuinige slaapmodus en verlaagd stroomverbruik na een inactiviteit van 10 minuten.