2min

De geruchten over de nieuwe generatie gameconsoles van Sony en Microsoft stapelen zich inmiddels al aardig op. De geruchtenstroom is nog niet zo sterk geweest als de afgelopen week. Het laatste gerucht betreft informatie over de hardware prestaties van de twee nieuwe consoles.

Volgens VG247.com heeft het via anonieme bronnen vernomen dat de PlayStation 4 in staat is om 1.84 teraflops te halen. Dezelfde bron laat ook weten dat Microsoft’s nieuwe Xbox hier een flink stuk onder zit en slechts 1.23 teraflops kan halen. Als deze cijfers inderdaad kloppen dan is de nieuwe processor van de PlayStation 4 beduidend sneller dan die van de nieuwe Xbox. Deze cijfers zeggen echter alleen iets over de prestaties van de CPU en niet van de GPU ofwel de grafische prestaties. Uiteindelijk zijn de grafische prestaties een stuk belangrijker bij een gameconsole.

Ook beweerde de bron te weten hoeveel werkgeheugen bij consoles gaan krijgen. De nieuwe Xbox zou namelijk in totaal beschikken over 8GB werkgeheugen, waarvan 3GB is gereserveerd voor het besturingssysteem van het apparaat, de overige 5GB voor de toepassingen waaronder de games.

Sony’s nieuwe PlayStation 4 zou daarentegen worden geleverd met 4GB werkgeheugen waarvan 1GB gereserveerd is voor het besturingssysteem. Hiermee houdt het systeem nog 3GB over voor het spelen van games, 2GB minder dan de nieuwe Xbox.

Beide consoles zouden overigens over de mogelijkheid beschikken om Blu-Ray schijven af te spelen met een capaciteit van maximaal 100GB, wat genoeg ruimte zou moeten bieden voor in elk geval HD graphics. Als de consoles ook Ultra HD ondersteunen wellicht nog meer.

Als we puur en alleen uitgaan van de specificaties die deze bron meldt, dan zou de PlayStation 4 op dit moment licht in het voordeel zijn qua prestaties ten opzichte van de nieuwe Xbox-console. Echter zal de videokaart de uiteindelijke doorslag gaan geven, welke van de twee consoles krachtiger is.