Het Franse CSA overweegt om in de toekomst een cultuurbelasting te heffen op diensten als YouTube. Deze belasting gebruikt Frankrijk om binnenlandse film- en televisieproducties te bekostigen. Ook Facebook loopt het risico de belasting te moeten betalen.

Het Franse Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA) is van plan om in de toekomst cultuurbelasting te belasten aan bedrijven als YouTube. De inkomst hiervan gaat naar Franse film- en televisieproducties. Op dit moment wordt de belasting al geheven op bioscopen, bedrijven die uitzenden en internetproviders.

De redenatie achter het belasten van bedrijven zoals YouTube is dat steeds meer mensen minder naar de bioscoop gaan en steeds meer zaken via online videodiensten bekijken. Door de videodiensten te belasten zouden de inkomsten van de belasting niet teruggedrongen worden. Jaarlijks is de cultuurbelasting goed voor 1,3 miljard euro.

In Frankrijk is nu een initiatief gaande om effectiever belasting te heffen op technologische producten. Het belasten van YouTube en andere soortgelijke bedrijven is een onderdeel hiervan. Afgelopen zomer heeft president Hollande een voorstel gedaan om een belasting van 1 procent op smartphones en tablets te heffen, waarvan de opbrengsten eveneens naar de Franse film- en televisieproducties gaan.

Ook Facebook loopt het risico om dezelfde belasting te moeten betalen als YouTube. Op dit moment wordt er gekeken of Facebook ook gezien moet worden als een aanbieder van content. Mocht er besloten worden dat dit inderdaad het geval is, dan zal ook het sociale netwerk belasting moeten betalen.

Niet alleen de videodiensten moeten waarschijnlijk belasting gaan betalen. Ook Google zal mogelijk in de toekomst meer belasting moeten betalen in Frankrijk. Het bedrijf verdient jaarlijks 2 miljard dollar in Frankrijk, terwijl er niet tot nauwelijks belasting wordt betaald omdat het geld wordt weggesluisd. President Hollande noemt dit "onacceptabel".