2min

In april van dit jaar start KPN met de uitrol van een landelijk WiFi-netwerk. KPN gaat hiervoor een samenwerking aan met het Spaanse FON. De provider gaat de modems van klanten voorzien van een tweede gescheiden WiFi-netwerk via software van FON, hierop kunnen andere klanten en FON-leden gratis inloggen en gebruikmaken van het internet.

KPN is niet de eerste Nederlandse provider die modems van klanten gebruikt om een groot WiFi-netwerk te bouwen. Ziggo deed dit al eerder en ook UPC is reeds begonnen met de uitrol. Het grote verschil met UPC en Ziggo is dat KPN landelijk opereert. Ziggo en UPC bedienen slechts een gedeelte van Nederland. De kans is echter groot dat Ziggo en UPC een samenwerking zullen sluiten om elkaars WiFi-netwerken te gebruiken.

KPN heeft nog een ander voordeel en dat is het gebruik van de Spaanse FON-software. FON houdt namelijk niet op bij de Nederlandse grens maar werkt wereldwijd en biedt de mogelijkheid je router te vervangen door een alternatief van het merk. Iedereen die deelneemt aan het FON-netwerk stelt een klein gedeelte van zijn internetverkeer beschikbaar voor anderen. In ruil hiervoor mag je gratis gebruik maken van andere FON-netwerken wereldwijd. Inmiddels beschikt het FON-netwerk over ruim 12 miljoen routers wereldwijd. Uiteraard wordt het verkeer van gasten gescheiden gehouden van het eigen verkeer, daarnaast heeft het eigen internetverkeer altijd prioriteit boven dat van gastgebruikers.

KPN gaat de software op de modems van zijn klanten voorzien van een update waarin FON is meegenomen. Waarschijnlijk zal KPN ervoor kiezen om het FON-netwerk automatisch te activeren, maar kunnen klanten dit wel uitschakelen via het control panel. Dit betekent bij KPN’s concurrenten echter ook dat er geen gebruik kan worden gemaakt van de netwerken van een ander.