2min

KPN heeft ervoor gekozen om niet alleen Voice over LTE (VoLTE) te gaan ondersteunen maar ook Voice over WiFi (VoWiFi). Dit jaar moet VoLTE worden uitgerold waarbij de telefoongesprekken niet langer via het 2G-netwerk plaatsvinden maar via het 4G-netwerk. In 2017 moet vervolgens VoWiFi beschikbaar komen.

KPN wil het mobiele netwerk zoveel mogelijk ontlasten en tegelijk de gesprekskwaliteit opvoeren. Door gebruik te maken van VoLTE gaat de gesprekskwaliteit sowieso al omhoog en wordt het opzetten van een telefoongesprek een heel stuk sneller. In 2017 wil het bedrijf ook nog VoWiFi uitrollen waarbij telefoongesprekken ook gewoon via WiFi kunnen worden afgehandeld.

KPN gaat zelf ook een groter landelijk WiFi-netwerk uitrollen, waarschijnlijk gaat het hiervoor de DSL-modems van klanten met een vaste verbinding inzetten. Net zoals Ziggo nu al doet met de kabelmodems van klanten.

Op dit moment worden alle mobiele telefoongesprekken nog gevoerd over het 2G-netwerk, maar dat netwerk is veel beperkter in de maximale bandbreedte en daardoor kost het opzetten van een gesprek meer tijd en kan de kwaliteit van het gesprek niet verder worden verbeterd. Uiteindelijk zullen alle telefoongesprekken straks gaan verlopen via het 4G-netwerk. Het 2G-netwerk zal echter nog jaren blijven bestaan voor computersystemen die hiervan afhankelijk zijn. Uiteindelijk zullen deze echter worden vervangen door speciale netwerken die worden opgezet voor de Internet of Things. Dat gaat echter nog wel even duren, voordat die netwerken actief zijn en volledig ingeburgerd bij de bedrijven.

Tot slot heeft KPN bekendgemaakt dat het 4G-netwerk nog wat sneller gaat worden. De maximale snelheid gaat omhoog naar 375 Mbit/s, KPN doet dit door een derde frequentieband toe te voegen aan het 4G-netwerk. Het verplaatst 10MHz van de 2100MHz-band die nu voor 3G wordt gebruikt naar het 4G-netwerk. Door de introductie van het 4G-netwerk is het op het 3G-netwerk een stuk minder druk en kan KPN die bandbreedte daar prima missen.