De Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten NSA en GCHQ hebben persoonlijke informatie kunnen verzamelen dankzij mobiele applicaties, waaronder het populaire Angry Birds. Dat berichtte The New York Times gisteren, naar aanleiding van nieuwe onthullingen van klokkenluider Edward Snowden.

Uit nieuwe gelekte documentatie van Edward Snowden blijkt dat veiligheidsdiensten gretig gebruik hebben gemaakt van de populariteit van het spel Angry Birds. Zo berichtte The New York Times afgelopen maandag dat de Amerikaanse NSA en de Britse GCHQ op grote schaal persoonlijke data wisten te vergaren van gebruikers van Angry Birds en andere mobiele apps.

Door het accepteren van de algemene voorwaarden van mobiele applicaties gaat de gebruiker in feite akkoord dat de betreffende applicatie bepaalde gegevens lokaal bewaart of verzendt naar specifieke servers. Het gaat hier om onder andere locatiegerichte gegevens, de leeftijd of de contactenlijst van de gebruiker.

Sinds 2007 zouden beide veiligheidsdiensten nauw samen hebben gewerkt en hierbij informatie hebben gedeeld over hoe deze gegevens afgetapt konden worden. Naast Angry Birds zou het hier gaan over het gebruik van Google Maps en mobiele versies van Facebook, LinkedIn en Twitter. Bij deze applicaties wordt er bijvoorbeeld metadata verstuurd via foto’s die de gebruiker plaatst.

Het door Rovio ontwikkelde Angry Birds was in 2012 al onderdeel van een discussie omtrent het verzamelen van persoonlijke gegevens van gebruikers. Deze gegevens zouden gebruikt worden voor advertentiedoeleinden. Saara Bergstrom, zegsvrouw van Rovio, heeft echter aangegeven dat het bedrijf geen enkele weet had van de aftappraktijken van veiligheidsdiensten.