1 min

Het Amerikaanse bedrijf Apple heeft vanmorgen officieel het eigen besturingssysteem voor auto’s aangekondigd. Het systeem draagt de naam CarPlay en zal onder andere door autofabrikanten BMW, Ferrari, Ford, Jaguar, Mercedes-Benz, Nissan en Volvo worden gebruikt. De eerste auto’s worden later deze week op een autobeurs getoond.

In de aanloop naar de 84e Motor Show in Genève heeft Apple zijn autobesturingssysteem officieel aangekondigd. Eerder kregen we al eens een voorproefje van het besturingssysteem, dat destijds nog iOS in the Car genoemd werd.

Met CarPlay kan de bestuurder via Siri stemgestuurde commando’s aan zijn of haar auto geven. Het is daarmee dus de bedoeling dat zij niet handmatig zaken hoeven in te voeren en zo hun ogen op de weg kunnen houden. Voor de navigatie wordt gebruikgemaakt van Apple’s eigen Kaarten-app die we momenteel al terugvinden in iOS en Mac OS X.

Ook kunnen telefoongesprekken worden gevoerd, tekstberichten worden ingevoerd en kan de weergave van muziek worden geregeld. Voor het gebruik van CarPlay is een Lightning-aansluiting en waarschijnlijk ook iOS 7.1 benodigd, naar verwachting komt Apple medio maart met deze update op de proppen.

De autofabrikanten die CarPlay gaan gebruiken zijn: BMW, Ferrari, Ford, General Motoros, Jaguar, Honda, Hyundai, Kia, Land Rover, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Subaru, Suzuki en Toyota.