1 min

Apple heeft vannacht bekendgemaakt dat er deals zijn gesloten met negen nieuwe partners voor ondersteuning van het besturingssysteem CarPlay. Met CarPlay kunnen iOS-apparaten verbonden en bestuurd worden met een auto.

Met de toevoeging van Abarth, Alfa Romeo, Audi, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Mazda en RAM komt het totaal nu op 31 partners. Apple tekende eerder al overeenkomsten met onder andere BMW, Citroën, Ford, Jaguar, Nissan, Opel en Peugeot. De eerste modellen met ondersteuning voor CarPlay komen later dit jaar van de band rollen. Ferrari, Honda, Hyundai, Mercedes-Benz en Volvo hebben dat beloofd.

Google komt met een soortgelijk besturingssysteem genaamd Android Auto. Het is niet per definitie zo dat je toekomstige auto moet matchen met je smartphone of andersom. Sommige merken ondersteunen beide platformen en zullen auto’s met beide systemen uitvoeren. Ook is het zo dat je je huidige auto van ondersteuning kan voorzien omdat ook accessoirefabrikanten zoals Alpine en Pioneer een deal hebben getekend.