1 min

Het Amerikaanse bedrijf Apple heeft bevestigd dat derde partijen de mogelijkheid zullen krijgen om zelf CarPlay-systemen te ontwikkelen voor auto’s die reeds op de markt zijn.

In eerste instantie werd door Apple aangegeven dat CarPlay gebruikt zou worden door verschillende autofabrikanten. Ferrari, Honda, Hyundai, Mercedes-Benz en Volvo zullen in 2014 met één of meerdere modellen met CarPlay zullen uitbrengen. Er is daarnaast nog een lijst met dertien partners die in de toekomst eveneens met CarPlay-auto’s komen.

Al direct na de aankondiging beweerde Mercedes-Benz dat ook auto’s die nu al op de markt zijn voorzien kunnen worden van CarPlay. Dat wees erop dat derde partijen een systeem konden bouwen. Inmiddels is dat door Apple op de CarPlay-site bevestigd met het extra zinnetje: Binnenkort kun je CarPlay aan je huidige auto toevoegen met een systeem van Alpine of Pioneer.

Alpine en Pioneer hebben zelf ook al aangegeven systemen in ontwikkeling te hebben, Pioneer zal zelfs bestaande systemen van een update geven om CarPlay beschikbaar te maken. Dat moet deze zomer gebeuren.

CarPlay werkt met de iPhone 5, iPhone 5C en iPhone 5S, het systeem moet ervoor zorgen dat autobestuurders tijdens het rijden zonder risico kunnen kunnen communiceren met hun telefoon via een touchscreen of Siri.