Popcorn Time is een nieuwe applicatie voor Linux, Mac OS X, Windows 7 en Window 8 waarmee gratis de nieuwste films zijn te bekijken. De applicatie maakt gebruik van de bekende torrents, maar hoeft een film voor het afspelen niet eerst volledig binnen te halen.

Waar bij traditionele torrentapplicaties eerst de film volledig moet worden gedownload, is deze applicatie in staat om de film direct af te spelen, terwijl deze ondertussen wordt gedownload. Het aanbod in films is vele malen beter dan op Netflix, al is de kwaliteit en de ondertiteling weliswaar niet altijd van het gewenste niveau.

Behalve dat de kwaliteit nog wat te wensen overlaat, is er ook nog een ander probleem: Doordat de applicatie gebruikmaakt van torrents, moet een film niet alleen worden gedownload, ook worden er stukjes van de film weer geüpload naar andere gebruikers. Dat is het principe van torrents, iedereen deelt stukjes van het bestand met elkaar. In Nederland is het downloaden van films wel toegestaan, maar het uploaden/verspreiden dan weer niet.

De Popcorn Time-applicatie is in Nederland dus illegaal, de makers van de applicatie die zich niet volledig bekend willen maken, wonen verspreid over de hele wereld. In totaal werken er zo’n 20 ontwikkelaars aan de applicatie. Zij hebben verder geen licenties met de filmindustrie, wat een dienst als Netflix bijvoorbeeld wel heeft.

Eigenlijk kunnen we stellen dat Popcorn Time de nieuwe Kazaa of Napster voor films is. Het enige verschil is dat Kazaa en Napster ook advertenties in de applicaties toonden terwijl Popcorn Time geen verdienmodel heeft. De makers van de applicatie verdienen dus niets aan Popcorn Time. Zij zijn ook van mening dat ze niets verkeerd doen, omdat ze alleen de gebruikers met bestaande torrents verbinden en zelf geen torrents hosten.

Hoelang het succes van Popcorn Time zal duren is eigenlijk de grote vraag. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de eerste ontwikkelaars achter de applicatie worden opgespoord en aangeklaagd. De filmindustrie heeft in het verleden vaker hard opgetreden tegen applicaties en diensten die inbreuk maken op hun rechten, zo zijn zelfs individuele downloaders aangeklaagd in landen waar dit wel is verboden.

Zolang Popcorn Time echter werkt en niet offline is gehaald door de filmindustrie, zal het zonder twijfel aan populariteit winnen en zullen bedrijven als Netflix hier last van houden. Zeker omdat het aanbod van Popcorn Time enorm is, aangezien alles illegaal wel te verkrijgen is. Zo kunnen de films ook gewoon in 720p of 1080p worden bekeken.