Nederlanders kijken massaal illegaal films met Popcorn Time

De torrentdienst Popcorn Time kan op veel populariteit rekenen in Nederland. Volgens een woordvoerder van de dienst staat Nederland in de topdrie van landen die verantwoordelijk zijn voor het meeste verkeer.

De dienst zou op dagelijkse basis door zo’n 100.000 Nederlanders worden gebruikt, zo blijkt uit cijfers die gedeeld zijn met Android Planet. Er zijn in Nederland ongeveer 1,3 miljoen apparaten waarop Popcorn Time is geïnstalleerd en daar komen dagelijks 15.000 nieuwe apparaten bij.

Popcorn Time werd begin 2014 beschikbaar gesteld. De dienst is qua service vergelijkbaar met Netflix en alternatieven, maar kost geen cent. De gebruiker kan door een catalogus van beschikbare films en series navigeren en met enkele klikken content streamen. Popcorn Time is beschikbaar voor Android, Linux, Mac OS X en Windows. Aan een iOS-app wordt de laatste hand gelegd.

Onder de motorkap gebruikt Popcorn Time torrentbestanden om de content te verkrijgen. Dat is niet legaal, want naast dat er data wordt ontvangen, wordt dit ook weer doorgestuurd naar anderen. Het uploaden van materiaal met auteursrecht is illegaal, maar sinds april is het downloaden ook niet meer geoorloofd.

Desondanks geeft Stichting Brein aan dat er niet veel gedaan kan worden tegen Popcorn Time, omdat de aanbieders zich niet in Nederland bevinden. Volgens de stichting zijn er wel andere partijen bezig met de bestrijding van Popcorn Time. Individuele gebruikers wil Brein niet aanpakken.

Na de lancering werd het originele ontwikkelteam van Popcorn Time al snel een halt toegeroepen, zij maakten de software echter opensource zodat anderen de ontwikkeling konden voortzetten.

Bron:Android Planet