2min

De Popcorn Time-applicatie is terug van weggeweest en wordt nu beheerd door een nieuw management. Wie er nu precies achter de applicatie zitten is onduidelijk, maar het kat-en-muis-spel met Hollywood is begonnen. Popcorn Time is een applicatie die in staat is om filmtorrents om te zetten in een streamingvideo, waardoor je een illegale Netflix-variant krijgt met een gigantisch aanbod aan recente films en series.

Vorige week schreven we al over de Popcorn Time-applicatie toen deze net online was, we gaven toen ook al aan dat de dienst in veel landen niet legaal is. In Nederland is het wel toegestaan om films te downloaden van Popcorn Time, maar de dienst maakt gebruik voor torrents. Het principe van torrents is dat je een gedeelte van de data die je downloadt ook weer uploadt naar andere gebruikers, om een film te kunnen blijven kijken moet je dus ook gedeeltes weer uploaden en dat is wel illegaal in Nederland.

In veel andere landen is het downloaden van films wel illegaal, de kans dat de filmmaatschappijen uit Hollywood in actie zouden komen tegen Popcorn Time lag dan ook in de lijn der verwachting. Uiteindelijk duurt het slechts een paar dagen voordat de Popcorn Time-applicatie niet meer kon worden gedownload en de beheerders de handdoek in de ring gooiden, waarschijnlijk vanwege de grote juridische druk die is uitgeoefend.

Er zijn echter altijd mensen met meer ballen, die zich graag verzetten tegen het machtige Hollywood, zie bijvoorbeeld The Pirate Bay. Verboden in verschillende landen, het management is veroordeeld tot hoge boetes en gevangenisstraffen, maar The Pirate Bay is nog steeds online.

Gisteren konden we al melden dat Popcorn Time een comeback zou maken met een nieuw management, vandaag is het al zover, het nieuwe management achter Popcorn Time heeft de applicatie weer aangeboden via Github. Het is een kwestie van tijd voordat Hollywood ook achter dit management aangaat. De vraag is alleen hoe zij zullen reageren. Wie er precies in het nieuwe management zitten is onduidelijk, gisteren schreven we dat de torrentsite YTS de applicatie zou hebben overgenomen, maar die hebben inmiddels laten weten er niets mee te maken te hebben. Volgens hen is het een communityproject en wordt het niet beheerd door één persoon of organisatie.

De kans dat Github het project online laat staan is overigens niet al te groot, het nieuwe management zal dus snel op zoek moeten naar een betere hostinglocatie.