Het is vandaag precies tien jaar geleden dat Google de maildienst Gmail presenteerde. Veel mensen dachten destijds dat Google een grapje maakte, zeker vanwege de datum, maar niks bleek minder waar. De verjaardag wordt gevierd met een nieuwe functie.

We kunnen gerust stellen dat Gmail voor een verandering van het gebruik van e-mail heeft gezorgd. Het is dankzij de grote mailbox niet meer nodig om deze netjes op te ruimen zodat je je opslagruimte niet overschrijdt. Je kan gewoon alle e-mail laten staan.

Toen Google de aankondiging van Gmail deed, klonk dit voor de consument te goed om waar te zijn. Destijds kregen gebruikers 1GB aan opslagruimte, waar dat bij concurrentie zoals Hotmail en Yahoo slechts 2 en 4MB bedroeg. Google wilde graag dat gebruikers geen e-mail meer hoefden weg te gooien en die benadering hebben andere aanbieders uiteindelijk gevolgd.

Het was echter lastig om een Gmail-account te bemachtigen, want Google werkte met een toelating op basis van uitnodigingen van andere gebruikers. De uitnodigingen werden door sommigen dan ook voor veel geld verkocht aan geïnteresseerden. Google opende de registratie zonder uitnodiging in 2007.

Inmiddels biedt Gmail 15GB aan opslagruimte. Die ruimte wordt gedeeld met Google Drive en Google+ Photos.

Shelfie

De verjaardag van Gmail wordt gevierd met een nieuwe functie, met de naam shelfie. Dit is een samenvoeging van de woorden sharable en selfie. Gebruikers kunnen met shelfie hun Gmail-achtergrond met anderen delen.