Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, heeft tijdens de ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf laten weten dat gebruikers de mogelijkheid zullen krijgen om anoniem in te loggen in verschillende applicaties van Facebook en derden. Facebook lijkt dus opnieuw stappen te willen zetten wat betreft de privacy van gebruikers.

Zuckerberg benadrukt tijdens zijn toespraak dat Facebook met veel verschillende groepen mensen rekening moet houden, maar de gebruiker is de belangrijkste. "Het is belangrijk dat we de gebruiker bij alles wat we doen op de eerste plaats zetten," zegt Zuckerberg.

Daartoe zal de privacybewuste gebruiker in de toekomst de mogelijkheid krijgen om anoniem gebruik te maken van bepaalde diensten die onder Facebook vallen, alsook diensten van derden. Facebook biedt gebruikers de mogelijkheid om met hun account in te loggen bij diensten van derden. Daarbij kan worden aangegeven welke data met die derde partij gedeeld mag worden. In de toekomst is het voor de gebruiker ook mogelijk om helemaal niets te delen en dus anoniem in te loggen.

Bij het anoniem inloggen zorgt Facebook er zelfs voor dat instellingen van de gebruiker worden gesynchroniseerd over verschillende platforms. Hoewel de app en ontwikkelaars niets over de identiteit van de gebruiker weten, is die bij Facebook wel bekend om dit mogelijk te maken.

Het voornemen van Zuckerberg wordt door ontwikkelaars overigens niet met enthousiasme ontvangen. Ontwikkelaars kunnen makkelijker geld verdienen aan gebruikers als ze meer over ze weten.