Bij 34 personen heeft de Nederlandse politie vorige week invallen gedaan en apparatuur in beslag genomen. De personen zouden de malware BlackShades hebben aangeschaft en verspreid.

Middels BlackShades is het mogelijk om op afstand binnen te dringen op het systeem van anderen en de controle over te nemen. Volgens de politie was er voldoende bewijs dat de malware actief misbruikt werd door de bewuste personen. Om die reden zijn er computers, harde schijven en andere apparaten in beslag genomen.

Eén Nederlander van 19 jaar oud wordt ervan verdacht te ingebroken in het systeem van anderen en vervolgens naaktfoto’s via de webcam te hebben gemaakt. De foto’s werden vervolgens verspreid via de Facebook-account van diezelfde personen. Door een rechtszaak rond deze handelingen kwam de zaak aan het rollen.

De in totaal 359 invallen maken onderdeel uit van een actie in zestien landen, waarbij in totaal 81 mensen zijn opgepakt. In Nederland zijn geen burgers gearresteerd. Andere landen waar invallen zijn gedaan zijn onder andere België, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten.