2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Vanaf 1 juli worden de roamingtarieven in Europa verlaagd en krijgen Europeanen de keuze van welke roamingprovider ze gebruik willen maken, ze zijn niet meer gebonden aan de buitenlandse provider waarmee hun nationale provider een contract heeft. Dit is de eerste stap richting het afschaffen van roaming binnen de EU, dat staat voor december 2015 gepland.

De nieuwe Europese regels die per 1 juli actief worden zorgen ervoor dat je deze zomer weer wat goedkoper kan bellen, sms’en en internetten vanaf je vakantieadres. Zolang dat adres zich tenminste binnen de EU bevindt. Om te beginnen gaan de roamingtarieven weer een stuk omlaag, hoeveel precies is afhankelijk van je provider en deze zullen ergens in de komende weken hun nieuwe tarieven bekend gaan maken. De EU heeft echter wel maximale tarieven vastgesteld waar de providers niet boven mogen zitten.

De maximale roamingtarieven per 1 juli 2014 zijn als volgt: 24,2 cent per MB, 23 cent per minuut voor een uitgaand gesprek, 6 cent per minuut voor een inkomend gesprek en 7,3 cent per SMS-bericht. Deze tarieven worden waarschijnlijk tot december 2015 gehanteerd, daarna valt roaming binnen de EU onder de belbundel en mogen providers geen extra kosten meer in rekening brengen, tenzij de bundel volledig verbruikt is.

Vanaf 1 juli kan je er echter ook voor kiezen om in het buitenland een bundel af te sluiten op je bestaande toestel en simkaart voor je verblijf aldaar. Je hebt daarin volledige vrijheid en bent niet langer afhankelijk van de contracten die de providers hebben.