2min

Een werknemer van WhatsApp heeft een boekje opengedaan tegenover de Duitse krant Bild betreffende de recente storingen en toekomstplannen van WhatsApp. Hoewel de overname nog niet rond is, is Facebook al wel druk bezig zijn stempel te drukken op de berichtendienst. Zo wil Facebook zo snel mogelijk VoIP-gesprekken mogelijk maken via WhatsApp, alsook een Snapchat-achtige functie waarbij afbeeldingen na een bepaalde tijd automatisch verdwijnen.

WhatsApp werd begin dit jaar overgenomen door Facebook, voor het astronomische bedrag van 19 miljard dollar. Hoewel de overname nog goedgekeurd moet worden door de autoriteiten zou Facebook al wel zijn stempel drukken op de dienst, aldus de werknemer. Volgens de bron, die anoniem wil blijven, zijn de storingen van de laatste tijd dank ook veelal de schuld van Facebook, deze storingen zouden zijn veroorzaakt omdat de servers van WhatsApp grote hoeveelheden data van WhatsApp moeten verwerken. Wat voor data er verwerkt moet worden en met welk doel is echter niet helemaal duidelijk.

Facebook zou op dit moment erg veel druk zetten om zo snel mogelijk VoIP-gesprekken mogelijk te maken in WhatsApp, de reden van de storingen ligt waarschijnlijk dan ook in de voorbereidingen van die functionaliteit. Met VoIP kunnen gebruikers elkaar straks ook bellen via de (mobiele) internetverbinding in plaats van via het GSM-netwerk. Er zijn volgens de werknemer nog wel wat obstakels, VoIP zorgt namelijk voor grote hoeveelheden aan dataverkeer en de kans is dan ook groot dat het aantal storingen zal toenemen. Het doel is nu om VoIP mogelijk te maken met zo min mogelijk dataverkeer, zonder in te moeten boeten op gesprekskwaliteit. De druk om de functionaliteit zo snel mogelijk uit te rollen blijft echter aanwezig.

De werknemer laat verder weten dat Facebook voorheen zei: "Geen advertenties, geen games, geen extra functionaliteiten, want dat leidt alleen maar af". Daar lijkt het bedrijf nu op terug te komen. Zoals vermeld moet VoIP zo snel mogelijk worden ge├»ntroduceerd, maar ook de populaire Snapchat-functionaliteit waarbij afbeeldingen na enkele seconden automatisch worden verwijderd, zal zijn intrede gaan doen in WhatsApp. Tot slot zal WhatsApp een nachtmodus introduceren waarbij de kleurstelling ’s avonds prettiger is voor je ogen.

Verder weet de werknemer te melden dat het versturen van WhatsApp-berichten via de computer, een functie waar veel gebruikers om zitten te springen, niet op de planning staat.