Volgens de Russische hackersgroep WZOR overweegt Microsoft om Windows 9 gratis te maken. Momenteel zou hierover volop worden gediscussieerd bij Microsoft, een andere mogelijkheid is dat het bedrijf ervoor kiest om alleen gebruikers met Windows 8.1 update 2 een gratis versie van Windows 9 te verstrekken, of tegen een zeer schappelijke prijs met hoge korting.

Eergisteren schreven we al over de komst van Windows 8.1 update 2, 3 en Windows 9. Microsoft is alweer druk bezig met de toekomstige versies van Windows, waarvan de tweede update dit jaar nog moet verschijnen, waarschijnlijk kort na de zomer. Volgend jaar moeten de echt grote veranderingen dan volgen, in de vorm van Windows 9 en mogelijk nog een derde update voor Windows 8.1.

Of Windows 8.1 straks makkelijk te upgraden zal zijn naar Windows 9 is nog onduidelijk. Bij vorige Windows-versies bestond er ook altijd een upgrademogelijkheid, maar eigenlijk werd altijd aangeraden om het systeem opnieuw te installeren. Mogelijk gaat Microsoft dat in elk geval een stuk gebruiksvriendelijker maken, zodat Windows 8-gebruikers makkelijker en vooral sneller overstappen op Windows 9. De adoptie van Windows 8 verloopt niet zo snel als Microsoft mogelijk had gehoopt, het marktaandeel van Windows XP begint wel steeds kleiner te worden, maar Windows 7 groeit ook nog steeds.

Op basis van die cijfers heeft Microsoft eigenlijk weer een hele succesvolle Windows-versie nodig, een versie waar gebruikers min of meer verliefd op worden en massaal op willen overstappen. Na Windows XP en Windows 7 moet er dus een nieuwe succesvolle versie gaan komen.

Gebeurt dat niet, dan heeft het bedrijf in 2020 een enorm groot probleem, Microsoft wil namelijk in januari van dat jaar afscheid nemen van Windows 7, dan stopt de ondersteuning van dat besturingssysteem, net zoals in april van dit jaar de ondersteuning stopte van Windows XP. Windows 7 heeft op dit moment een marktaandeel van ruim 50 procent op de pc-markt. Door Windows 9 gratis of voor bijna niks weg te geven en goed te luisteren naar de kritiek van gebruikers op Windows 8, kan het bedrijf wellicht een massale overstap teweeg brengen. Aan de andere kant moet Microsoft ook gewoon geld blijven verdienen. Het is een moeilijke discussie, voorlopig is het nog even afwachten tot welk besluit Microsoft komt.