Voor alle Microsoft- en Windows-fans is er goed nieuws: de geruchtenmolen rond nieuwe Windows-versies begint weer op gang te komen. Volgens bronnen ligt Microsoft nog steeds op schema voor een Windows 8.1 update 2, komt er ook nog een update 3 en zal de eerste preview van Windows 9 medio volgend jaar verschijnen.

De tweede grote update voor Windows 8.1 staat gepland voor augustus, een gerucht dat niet geheel onlogisch klinkt. Ook ligt het in lijn met de updates die we nog voor Windows Phone gaan zien. Techzine vernam van een Microsoft-medewerker dat Windows Phone sowieso nog een GDR2- en GDR3-update krijgt dit jaar. Dat Windows 8.1 voor de desktops dan ook nog een update 2 krijgt rond de zomer is zeer aannemelijk. De update zou voor een kaal Windows-systeem maar liefst 3GB groot zijn.

Het gerucht over een derde update voor Windows 8.1 is niet onmogelijk, maar klinkt minder geloofwaardig. Deze update zou namelijk gepland staan voor het voorjaar van 2015. In die periode verschijnt volgens andere bronnen echter ook de eerste preview van Windows 9. Het klinkt niet logisch dat Microsoft een update 3 en een Windows 9 preview gelijktijdig zal lanceren. De definitieve versie van Windows 9 zou dan ergens in het najaar van 2015 moeten verschijnen.

Windows 9 verschijnt dan ongeveer drie jaar na Windows 8, net als Windows 8 ook ongeveer drie jaar na Windows 7 verscheen en Windows 7 ongeveer drie jaar na Windows Vista. Tussen Windows Vista en Windows XP zat een periode van ongeveer 5 jaar. Microsoft lijkt nog steeds vast te houden aan deze driejarige cyclus, maar brengt nu ook nog tussentijds grote updates uit die het besturingssysteem veranderen, de Service Packs uit het verleden brachten voornamelijk beveiligingsupdates.