De Russische lekker Wzor, die het wel vaker bij het rechte eind heeft, heeft een opmerkelijk bericht geplaatst. Volgens zijn informatie wil Microsoft dit najaar al Windows 9 op de markt brengen met een compleet nieuw licentiesysteem maar ook met een gigantische marketingcampagne.

Het bericht van Wzor is enigszins verrassend aangezien hij enkele weken geleden nog aangaf dat Microsoft overwoog om Windows 9 gratis te maken en pas ergens volgend jaar zou verschijnen. Nu geeft hij aan dat Windows 9 mogelijk dit najaar al verschijnt, dat is een heel stuk sneller dan iedereen verwacht. Microsoft zou dit najaar ook al meteen een grote marketingcampagne willen starten voor Windows 9, wij gaan er vanuit dat dit dan een marketingcampagne is met een vooruitblik op wat komen gaat, aangezien Microsoft over het algemeen eerst een testversie van een nieuwe Windows uitbrengt.

Microsoft zou ook een nieuw licentiesysteem hebben ontworpen voor Windows 9, waarbij de licentie echt aan je pc en Microsoft-account wordt gekoppeld. Zodra je een licentie dan toch meerdere malen gebruikt krijg je hier een melding van en moet je binnen enkele dagen een computer ontkoppelen. Je mag maar één computer per licentie koppelen. Met een dergelijk strenger licentiesysteem is Microsoft beter in staat om illegaal gebruik tegen te gaan en zal het mogelijk ook een lagere prijs vragen voor een licentie. Wzor zegt deze keer niets over de mogelijk gratis variant van Windows 9.

In elk geval zorgt Wzor er voor dat de nieuwsgierigheid rond de nieuwe Windows-versie weer toeneemt. Microsoft heeft sinds februari een nieuwe CEO, Satya Nadella leidt het bedrijf nu een heeft een duidelijke strategie waarbij cloud en mobiel voorop staan. Op veel plekken zijn topmensen vervangen en is er een nieuwe weg ingeslagen, zo verscheen kort na de aanstelling van Nadella ook eindelijk Office voor de iPad. Mogelijk slaat Nadella met Windows ook een nieuwe weg in en zien we later dit jaar inderdaad een nieuwe Windows versie verschijnen. Vooralsnog blijft het even afwachten tot de geruchten bevestigd worden of er meer informatie uitlekt.