Microsoft heeft bekendgemaakt dat Windows 10 gratis beschikbaar zal komen voor computers met Windows 7 en Windows 8.1. Gebruikers met Windows 8 kunnen op dit moment al gratis updaten naar Windows 8.1. Mensen die nog in het bezit zijn van een Windows XP of Windows Vista computer zullen een licentie moeten aanschaffen.

Voor de meeste computers zal Windows 10 gratis beschikbaar komen, dat is een hele grote stap voor Microsoft. Het bedrijf wil echt de markt terugveroveren en eerlijk is eerlijk, dit is de manier om dat te doen. Door Windows 10 gratis te maken voor Windows 7- en Windows 8.1-systemen kan eigenlijk iedereen gratis upgraden naar de nieuwste versie van Windows.

Alleen gebruikers van Windows XP- of Windows Vista-systemen zullen een licentie moeten kopen, de prijs van een licentie is nog niet bekendgemaakt, maar zal ongetwijfeld niet extreem hoog zijn. De lanceringsdatum van Windows 10 is op dit moment nog niet bekendgemaakt maar Windows 10 zal zeer hoogstwaarschijnlijk dit jaar beschikbaar komen, waarschijnlijk in het najaar.

Door Windows 10 gratis te maken zal de pc-markt de komende twee jaar enorm gaan veranderen. Microsoft lijkt op alle punten echt geluisterd te hebben naar de gebruikers en heeft de kritieken op Windows 8(.1) echt aangepakt. Het ligt dan ook voor de hand dat gebruikers massaal gaan overstappen. Het gevolg is dat Windows 10 snel aan marktaandeel zal winnen en de Windows Store honderden miljoenen gebruikers erbij gaat krijgen. Op dit moment staat de Windows Store nog niet bekend om zijn goede apps, maar met honderden miljoenen gebruikers op komst zullen ontwikkelaars daar snel op gaan inspringen. Daarnaast heeft Microsoft ervoor gezorgd dat Windows 10-apps zullen werken op alle schermformaten dus zowel desktops, laptops, tablets, smartphones als de Xbox-consoles.