2min

Gisterenavond heeft Apple een stortvloed aan nieuwe bètaversies van eigen software uitgebracht. Het Amerikaanse bedrijf lanceerde de vierde bètaversie van iOS 8 en ook Mac OS X 10.10 Yosemite kreeg een update. De eerste bètaversie van iTunes 12 brengt bovendien een geheel nieuw ontwerp dat aansluit op de platte interface van Yosemite. Ook Apple Configurator, de Apple TV, Mac OS X Server 4.0 en Xcode 6 ontvingen een update.

Alle nieuwe uitgaven zijn te vinden op Apple’s website voor ontwikkelaars. De software is in principe ook enkel bedoeld voor testdoeleinden: ontwikkelaars kunnen bekijken of hun software naar behoren functioneert en nieuwe functies testen. Apple beloofde de nieuwe besturingssystemen later dit jaar uit te brengen. Onderstaand een beknopt overzicht van nieuwigheden.

iTunes 12

Nog niet eerder gaf Apple een bètaversie van iTunes 12 vrij. Hetgeen dat het meest opvalt aan deze eerste versie is dat de interface flink op de schop is gegaan, zoals in de afbeelding boven dit artikel te zien is. De komst van dat nieuwe uiterlijk is echter ook logisch, omdat Mac OS X 10.10 Yosemite eveneens een nieuw uiterlijk met zich meebrengt. iTunes 12 sluit daarop aan en is momenteel alleen bruikbaar in OS X 10.10 Yosemite.

iOS 8 beta 4

De vierde bèta van iOS 8 betekent het debuut van een nieuwe applicatie genaamd Tips waarin Apple onvolprezen functionaliteit van het besturingssysteem behandelt. Deze app is vooral bedoeld voor mensen die meer uit iOS willen halen, of het systeem überhaupt nog niet gebruikt hebben.

Ook is het Control Center onder handen genomen, geactiveerde functies worden duidelijker weergegeven. In de Instellingen-app is een afzonderlijk item voor de achtergrond toegevoegd, waarin ook de lettergrootte van het besturingssysteem kan worden aangepast.

Mac OS X 10.10 Yosemite beta 4

Met de nieuwe bèta van Yosemite wordt een nieuw uiterlijk voor de Rekenmachine-app doorgevoerd, ook worden er verbeteringen aangebracht in de donkere layout van het besturingssysteem.