2min

Apple heeft deze week weer verschillende updates voor nieuwe versies van besturingssystemen beschikbaar gesteld. Het gaat om een tweede bètaversie van iOS 8.1 en de tweede Golden Master-versie van Mac OS X 10.10 Yosemite. Ook het besturingssysteem van de Apple TV ontving een nieuwe bètaversie.

iOS 8.1 bèta 2
De tweede bèta van iOS 8.1 bevat voor zover bekend enkel bugfixes en weegt ongeveer 60MB. Na de lancering van iOS 8 (review) klaagden sommige gebruikers over problemen bij het verbinden met Bluetooth-apparaten, die problemen zijn met de nieuwe update voorbij.

Van iOS 8.1 wordt verder verwacht dat ondersteuning voor Apple’s betaaldienst Apple Pay wordt toegevoegd. Ontwikkelaar Hamza Sood ontdekte dat een eerste glimp van Apple Pay met een aantal aanpassingen in iOS 8.1 bèta 2 al zichtbaar is in de Passbook-app, waarin de dienst wordt geïntegreerd.

Mac OS X 10.10 Yosemite Golden Master Candidate 2
Zoals min of meer verwacht brengt Apple meerdere Golden Master-edities van Mac OS X 10.10 Yosemite uit. Vorige week werd de eerste Golden Master uitgebracht, deze week dus de tweede. Mensen die deelnemen aan de publieke bètatest kunnen zich opmaken voor Public Beta 5. De update heeft een grootte van pakweg 100MB.

Omdat de update naar Yosemite zo goed als af is, worden er geen nieuwe functies meer toegevoegd. Apple voert hoogstens oplossingen voor bugs door.

Apple TV Software bèta 2
Met een nieuwe bèta voor de Apple TV-software wordt het platform klaargestoomd voor de aankomende update van iDevices naar iOS 8.1. Er worden enkele problemen opgelost, maar ook wordt ondersteuning voor het HomeKit-platform toegevoegd. Daardoor kan de Apple TV in de toekomst slimme huishoudelijke apparaten aansturen. Omdat de Apple TV in principe altijd ’thuis’ is, wordt verwacht dat dit apparaat centraal zal staan voor aansturing vanaf andere locaties.

Alle updates zijn te downloaden vanuit het ontwikkelaarscentrum van Apple. Als al een eerdere bètaversie is geïnstalleerd, kan ook gebruik worden gemaakt van de updatefunctie van het bewuste apparaat.