2min

De Russische overheid heeft aan Apple en SAP gevraagd om de broncode van hun software te overhandigen. De Russen willen controleren over er geen backdoors in de software zitten verstopt waarmee de Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen meekijken op een smartphone of computer.

De Russen hebben zelf bekendgemaakt dat ze gevraagd hebben om de broncode van de software van Apple en SAP. De Russische Minister van Communicatie, Nikolai Nikiforov zou dat verzoek vorige week hebben gedaan toen het een ontmoeting had met de algemeen directeur van Apple in Rusland, Peter Engrob Nielsen en de algemeen directeur van SAP in Rusland, Vyacheslav Orekhov.

De Russen stellen in een verklaring dat ze de belangen en de privacy van consumenten en bedrijven willen waarborgen, maar ook de staatsveiligheid. Hoe Apple en SAP denken over het overhandigen van hun broncode is onduidelijk, beide bedrijven hebben nog geen publiekelijke reactie gegeven. Het is voor deze bedrijven echter wel zeer gevaarlijk om de broncode van hun belangrijkste producten te delen. Mocht de broncode per ongeluk in de verkeerde handen vallen dan komt de interne werking van de software op straat te liggen en dat brengt hele nieuwe beveiligingsrisico’s met zich mee.

Hoewel de Russen op dit moment niet het beste imago hebben zijn ze niet de enige de graag inzage krijgen in de broncode. Ook Brazilië, China, Duitsland en India willen graag controleren over er geen backdoors in deze software zit gebouwd waarmee de NSA kan meekijken. De Russen zijn echter wel de eerste die publiekelijk het verzoek indienen bij de bedrijven om de broncode met ze te delen.

De Russen liet ook weten dat Microsoft al ruim 10 jaar de broncode van Windows deelt met het Russische Atlas, een instituut dat rapporteert aan het Ministerie van Communicatie. De Russen stellen verder dat bedrijven die ervoor kiezen hun broncode gesloten te houden niet proberen iets te verbergen maar bedrijven die weigeren samen te werken met Rusland op dit vlak waarschijnlijk wel onverklaarbare functies in hun software hebben gebouwd.

Wat Rusland gaat doen als Apple en SAP besluiten de broncode niet te delen is onduidelijk, maar de kans bestaat dat er dan een import- en verkoopverbod volgt.