1 min

Eerder deze week liet Microsoft’s Ruud de Jonge tijdens een bijeenkomst weten dat de Nederlandse overheid de broncode van Windows, Office en andere applicaties mag inzien.

Microsoft zou regelmatig contact hebben met Nederlandse overheidsorganen zoals de Waarschuwingsdienst, Govcert, Digivaardig en DigiBewust.

In principe heeft de Nederlandse overheid twee aparte overeenkomsten met Microsoft. De eerste is met Govcert en heeft betrekking tot het uitwisselen van informatie over beveiliging, zoals Security Bulletins en trends die de softwaregigant waarneemt.

Via het tweede contract krijgen overheden toegang tot de broncode van onder andere Windows. In Nederland heeft het Ministerie van Justitie toegang gevraagd en gekregen, vervolgens mag het Ministerie de informatie delen met andere afdelingen en departementen, waaronder de AIVD.

De Jonge geeft daarnaast aan niet te begrijpen wat de overheid met de broncode wil. "Aangezien ze geen Windows versie kunnen bouwen en zo niet in staat zijn om de checksums te controleren", zo stelt hij.