2min

Google heeft moeite met het beoordelen van alle verwijderverzoeken die het bedrijf ontvangt, het bedrijf heeft inmiddels al meer dan 91.000 verzoeken ontvangen die betrekking hebben op 328.000 webadressen. Vaak zijn deze verzoeken onvoldoende onderbouwd waardoor het moeilijk is deze goed te beoordelen.

Google heeft een open brief geschreven aan de Europese privacywaakhonden waarin het laat weten dat de uitspraak van het Europese Hof moeilijk uitvoerbaar is. Volgens Google is het in veel gevallen moeilijk te bepalen of een verwijderverzoek legitiem is. Soms zijn verzoeken gewoon zeer slecht onderbouwd maar vaak beschikt Google alleen over informatie van de indiener van het verzoek.

In het geval dat Google alleen over informatie van de indiener beschikt is het moeilijk na te gaan of het een legitiem verzoek is. De indiener heeft er kennelijk baat bij dat de zoekresultaten worden verwijderd, maar de kans bestaat dat de indiener heeft gelogen in het verzoek of zaken heeft achtergehouden. Google hoeft een zoekresultaat namelijk niet te verwijderen als iets nog actueel of relevant is.

Bijvoorbeeld als iemand is veroordeeld voor een delict in zijn tienerjaren en graag de zoekresultaten daarvan verwijderd wil hebben, maar ondertussen nog steeds op het criminele pad is en inmiddels veel meer op zijn kerfstok heeft. Dat laatste zal de persoon in kwestie niet met Google gaan communiceren in een verwijderverzoek.

Google hoopt dat snel duidelijke richtlijnen komen om dit proces te verduidelijken. Ook kijkt het bedrijf uit naar de debatten die Google, Microsoft en Yahoo nog gaan voeren met de privacywaakhonden in de EU.