1 min

De Nederlandse overheid werkt aan eigen dienst om veilig bestanden mee te delen, de dienst krijgt de naam LocalBox en wordt volledig open source. Veiligheid staat voorop en daarom worden bestanden versleutelt opgeslagen, het idee is dat bestanden niet zomaar in handen van derden mogen vallen.

Het initiatief om Localbox te ontwikkelen is afkomstig van twee ambtenaren, Marcus Bremer en Ruud Vriens die samen met ICT-journalist Brenno de Winter de dienst gaan optuigen. Het idee komt oorspronkelijk uit de Tweede Kamer. De Winter heeft de plannen voor de dienst gepresenteerd tijdens een hackersconferentie in Leeuwarden.

De gebruiker heeft bij Localbox de volledige controle over de gegevens en de manier waarop de bestanden worden uitgewisseld moet zo veilig mogelijk zijn. De code van Localbox is open source dus gebruikers kunnen straks zelf een server inrichten met de Localbox-software of bij een hostingprovider Localbox afnemen.

In totaal zijn er 6 overheidsdiensten betrokken bij de ontwikkeling van Localbox, waaronder de Algemene Rekenkamer, Belastingdienst en de Raad van State. Localbox moet als eerste voor Windows verschijnen en daarna volgen de apps voor Android iOS en Mac OS X.