Voor de verandering kunnen we nieuws brengen over een nieuw soort accu voor consumenten elektronica met meer capaciteit die ook daadwerkelijk in productie is genomen. Applied Materials heeft laten weten dat de eerste solid-state accu’s binnenkort in consumenten elektronica te vinden zullen zijn, daarbij moet worden gedacht aan smartphones, tablets, wearables maar mogelijk ook auto’s.

Applied Materials is de fabrikant van machines die in staat zijn om de solid-state accu’s te maken. Zij hebben inmiddels verschillende van dit soort machines verkocht en zij melden nu dat de accu’s nu eindelijk hun weg gaan vinden naar de consumenten elektronica. Waarom dit soort accu’s nog niet massaal gebruikt worden heeft een simpele reden het was voorheen te duur om deze accu’s op grote schaal te maken, maar Applied Materials meldt nu dat het enkele doorbraken heeft gehad waardoor het goedkoper is geworden en makkelijker om dit soort accu’s in massaproductie te maken.

Het grote verschil tussen een lithium-accu en een solid-state accu is dat een lithium-accu aan de binnenkant is voorzien van vloeibaar elektrolyt, waar dit bij een solid-state accu is vervangen door elektrolyt in een vaste en dus niet vloeibare vorm. Daarnaast zijn de conventionele elektroden vervangen door lithium metaal die in staat zijn veel meer energie vast te houden. Dat zou moeten leiden tot ongeveer twee keer zoveel capaciteit binnen hetzelfde oppervlak.

Een ander bijkomend voordeel is dat de nieuwe accu’s veiliger zijn, aangezien het vloeibare elektrolyt extreem vlambaar is.

Nu Applied Materials in staat is om de kosten te verlagen en massaproductie van dit soort accu’s mogelijk te maken, zal de productie van dit soort accu’s snel gaan toenemen en zullen de accu’s ook in steeds meer producten gebruikt gaan worden. Het bedrijf weigert om hier heel diep op in te gaan, zo is het onduidelijk welke klanten het bedrijf heeft, hoe groot de capaciteit van de accu’s zal worden en hoe snel ze kunnen worden opgeladen. Op basis van de informatie die het wel heeft verstrekt komt er binnenkort een wearable op de markt met een solid-state accu. Dat zou zomaar Apple kunnen zijn of misschien wel Motorola met de Moto 360.