1 min

Onderzoekers van Samsung hebben een manier gevonden om de accucapaciteit van lithium-ion-accu’s bijna te verdubbelen zonder de accu’s fysiek groter te maken. Ze gebruiken in plaats van een grafeen anode, een silicium-anode met daaroverheen een grafeen laagje. Hierdoor is de capaciteit 1,8 keer hoger.

Samsung wetenschappers hebben hun uitvinding gepubliceerd in het blad Nature Communications. Volgens de onderzoekers is grafeen alleen te beperkt als anode, maar door silicium te gebruiken kan de accucapaciteit flink worden verhoogd. Het enige nadeel aan deze accu’s met silicium is dat de capaciteit sneller afneemt naarmate de accu’s vaker worden opgeladen. Na 200 volledige laadcycles was de capaciteit nog maar 1,5 keer hoger. Nog steeds een flinke winst in accucapaciteit.

Wanneer Samsung de nieuwe technologie in gebruik kan nemen en of ze dat ook gaan doen is niet bekendgemaakt. De vraag naar accu’s met een hogere capaciteit die sneller opgeladen kunnen worden wordt elk jaar groter. Enorm veel techbedrijven zijn bezig met accutechnologie omdat het momenteel de bottleneck is van veel apparaten. Ook vorige week werd een grote doorbraak gemeld in accutechnologie, maar ook daarop moet nog even gewacht worden, omdat de technologie nu nog niet klaar is voor massaproductie.

Het bedrijf dat een betere accutechnologie weet om te zetten in massaproductie kan rekenen op flink wat belangstelling. Welk bedrijf dat gaat worden is afwachten.