Het definitieve einde van de eens zo populaire chatdienst MSN Messenger staat gepland op 31 oktober aanstaande. Microsoft maakte vorig jaar al bekend dat gebruikers moesten overstappen op Skype, maar hield MSN nog wel open voor gebruikers.

MSN Messenger/Windows Live Messenger is momenteel alleen nog bruikbaar voor Chinezen, maar ook zij moeten er binnenkort aan geloven. Microsoft heeft het overgrote deel van de gebruikers al lang verhuisd naar Skype en op 31 oktober sluit MSN Messenger de deuren definitief.

Daarmee komt een einde aan een dienst die vijftien jaar actief is geweest en in de beginperiode een gigantische populariteit genoot. In 2011 piekte het aantal gebruikers naar 300 miljoen, twee jaar later was daar nog slechts een derde van over.

MSN Messenger werd in 1999 in het leven geroepen als rivaal voor AIM van AOL. Door de jaren heen maakte MSN Messenger verschillende evoluties door, werden er talloze functies zoals smileys, nulges en winks toegevoegd en het was ook gebruikelijk om plugins als Messenger Plus te installeren voor extra functionaliteit.

Sinds de overname van Skype stopte Microsoft meer tijd in de ontwikkeling van die dienst en raakte de eigen chatdienst op een zijspoor. Ook zagen steeds minder mensen de noodzaak om überhaupt nog één van beide diensten te installeren, door de opkomst van mobiele alternatieven zoals Facebook Messenger en WhatsApp.