Microsoft gaat alle bestaande Messenger-gebruikers dwingen te upgraden naar Skype. De Messenger-dienst gaat na 30 april definitief offline en op 8 april zet Microsoft de verhuizing in gang.

Niet op 15 maart, zoals Microsoft eerder aangaf, maar 30 april laat de ooit erg populaire chatdienst het leven. Op 30 april nemen we dus niet alleen afscheid van ‘onze’ Bea, we nemen ook afscheid van Windows Live Messenger.

De overgang verloopt in fasen, beginnend op 8 april met de Engelse accounts en afsluitend op 30 april met Portugal. Microsoft heeft de plannen getest op een kleine groep en zegt dat het upgrade-proces prima verloopt.

Gebruikers kunnen na de upgrade niet meer inloggen, maar worden verwelkomd bij Skype met een notificatie en het vooraf gedownloadde programma. Het accepteren van de notificatie installeert Skype en verwijdert Messenger automatisch.

Microsoft zegt alle betrokken derde partijen geïnformeerd te hebben, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid over de precieze procedure. Het updaten naar Skype van applicaties die de Messenger-service gebruiken wordt per programma afgewogen.

De overgang is de eerste grote zet die Microsoft met Skype maakt sinds de overname in 2011. De integratie is een stap in de richting van de concurrenten zoals WhatsApp, iMessage, Google Talk en anderen. De beschikbaarheid van Skype op veel platforms maakt het platform op termijn aantrekkelijker dan Messenger.