Als het aan branchevereniging NVPI Video ligt, zullen Nederlanders in de toekomst een brief ontvangen als ze illegaal films downloaden. Het doel van de brieven is om de consument te leren waarom hun handelingen niet gewenst zijn.

De plannen van NVPI Video zijn nog niet helemaal rond en kunnen dus nog wijzigen of in hun geheel afketsen. Het idee is dat consumenten in de toekomst automatisch een brief ontvangen wanneer is vastgesteld dat ze films op illegale wijze verkrijgen. De brief dient ter ‘opvoeding’ en bevat ook suggesties voor legale alternatieven.

Ondanks legale on demand-alternatieven zit het aantal illegale downloads van films in Nederland nog altijd in de lift, meldt René van Turnhout van Dutch Filmworks. Dat kan onderschreven worden met het grote aantal Nederlanders dat gebruikmaakt van de dienst Popcorn Time. Daarom is het tijd voor actie en moet de consument bewust worden gemaakt van de eigen acties, want ook makers van films moeten hun boterham en onderdak kunnen verdienen.

Voor het verzenden van de brieven moet hoogstwaarschijnlijk samengewerkt worden met internetproviders. Het is nog onduidelijk hoe deze partijen tegenover de plannen staan. In sommige andere Europese landen heeft de overheid afspraken tussen internetproviders en copyrightwaakhonden bedongen. In Denemarken krijgen bezoekers van The Pirate Bay zelfs direct een melding te zien, al is niet alles wat op die website staat ook per definitie illegaal materiaal.