Illegaal downloaden van films gaat minimaal 150 euro kosten

In Nederland is sinds vorig jaar april een downloadverbod van kracht, maar de overheid doet weinig om deze wet ook te handhaven, de filmbedrijven hebben daarom besloten dat zelf te gaan doen, omdat ze veel schade lijden door het illegaal downloaden. Vanaf volgend jaar kan je een brief op de deurmat verwachten als je illegaal een film hebt gedownload, het schikkingsvoorstel zal dan 150 euro bedragen.

De Nederlandse filmdistributeur Dutch FilmWorks heeft aan BNR laten weten dat het in 2016 start met een cease & desist-procedure. De eerste keer zal de downloader een brief ontvangen met alleen een waarschuwing, dit zal een vriendelijke brief zijn waarin wordt aangegeven dat de gebruiker illegaal een film heeft gedownload en dat dit bij wet is verboden en dat bij een volgende keer een schikkingsvoorstel zal volgen van 150 euro. Als er dan opnieuw wordt vastgesteld dat de gebruiker illegaal een film heeft gedownload zal deze een schikkingsvoorstel van 150 euro ontvangen, mocht de gebruiker daarna doorgaan met het downloaden van films dan zal dat bedrag verder gaan oplopen.

Hoewel de filmdistributeur theoretisch in zijn recht staat om de schade te verhalen, zal het nog wel gerechtelijk getoetst moeten worden en moet er nog een grote horde worden genomen. De filmdistributeur werkt samen met enkele forensische specialisten om ip-adressen te achterhalen van mensen die illegaal een film downloaden. Met dat ip-adres zal het vervolgens bij de providers aan moeten kloppen om te achterhalen welk ip-adres bij welke klant hoort, zodat er ook een brief kan worden verstuurd. Als de providers geen gehoor geven aan dit verzoek, die kans is vrij groot, dan zal de filmdistributeur naar de rechter moeten om het adres van de klant op te vragen. De kans dat een rechter de provider verplicht de adresgegevens te overhandigen is wel vrij groot.

Daarna zal het wachten zijn op de eerste downloader die besluit niet te betalen om het tot een rechtszaak te laten komen en dan zullen de methodes en bewijsstukken van de filmdistributeur gerechtelijk worden getoetst. Dan zal blijken of het bewijs inderdaad zonder enige twijfel vaststelt dat er vanaf het ip-adres inderdaad illegaal een film is gedownload.

De CEO van Dutch Filmworks, Willem Pruijssers, stelt dat het niet de bedoeling is om gemiste inkomsten te compenseren door de downloaders aan te pakken. Het doel is dat mensen zich bewust worden van het feit dat illegaal downloaden niet mag en dat ze een boete riskeren, zodat ze het niet meer doen. Als voorbeeld wordt de film Jurassic World aangehaald, deze film is in oktober 550.000 keer gedownload door Nederlandse ip-adressen, terwijl dat in Duitsland maar 65.000 keer. Dat verschil komt volgens Pruijssers omdat Duitsers weten dat ze het risico lopen dat er een boete op de deurmat valt.

Hij claimt ook dat Nederland op de vijfde plaats staat van landen waar wereldwijd de meeste films illegaal worden gedownload. Op plaats één tot en met vier staan Italië, Rusland, Australië en Griekenland.

Bron:BNR