Hoewel Mac OS X volgens Apple normaliter niet onderhevig is aan de Shellshock-bug die eerder deze week is ontdekt, belooft het Amerikaanse bedrijf wel met een update te komen om het probleem definitief te verhelpen.

Shellshock is een bug in de Bash-shell van Unix, de kern van Max OS X. Het Bash-script werd al in de jaren ’80 geschreven en Shellshock is dus ook al lange tijd aanwezig, hoewel er voor zover bekend geen misbruik van is gemaakt. Apple geeft toe dat de bug ook in OS X aanwezig is, maar deze zou met de normale instellingen voor het besturingssysteem niet gevaarlijk zijn.

"Het grootste deel van de OS X-gebruikers loopt geen risico," meldt een woordvoerder van Apple. "Bash, een Unix-commandoshell en -programmeertaal in OS X, heeft een kwetsbaarheid die ongeautoriseerde gebruikers in staat stelt om op afstand de controle over een systeem over te nemen. Met OS X zijn systemen standaard veilig en niet onderhevig aan de kwetsbaarheid, tenzij gebruikers instellen dat ze geavanceerde Unix-diensten willen gebruiken."

Er wordt door Apple gewerkt aan een update die deze gebruikers zal beschermen tegen de bug. Ondertussen maken Amazon en Google bekend de bug in de eigen clouddiensten te hebben verholpen.