1 min

Apple bedelft zichzelf in negatieve en positieve zin onder de publiciteit. Ditmaal is het weer eens een slecht nieuwtje: door een bug in de iCloud Drive-dienst kan alle data van kantoorsoftware iWork in één klap onbedoeld verwijderd zijn.

Indien een gebruiker zijn smartphone of tablet met iOS 8 (review) naar fabrieksinstellingen herstelt vanuit de Instellingen-app, wordt alle iWork-data van iCloud Drive verwijderd. Gebruikers die teruggrepen op deze optie merkten op dat hun iCloud Drive plots minder data bevatte dan voorheen het geval was.

Het is overigens opmerkelijk dat de data uit iCloud Drive wordt verwijderd, aangezien het dialoogscherm juist meldt dat bij deze herstelmethode alle media en bestanden ongemoeid zal laten. Het grootste probleem daarbij is dat alle bestanden dus ook van andere apparaten worden verwijderd en bovendien is er geen mogelijkheid om ze weer te herstellen. Alleen mensen die iCloud Drive ook al in de bèta van OS X 10.10 Yosemite gebruiken kunnen via Time Machine hun bestanden nog herstellen.

Apple zou zelf mogelijk wel in staat zijn om de bestanden terug te halen, gebruikers die contact opnamen met de helpdesk melden dat het bedrijf ermee bezig is. Garanties worden echter niet gegeven.