Volgens The Wall Street Journal is Apple voornemens de beveiliging van iCloud op te schroeven. Hierdoor moet gebruikersdata die hier staat opgeslagen volledig versleuteld worden, waardoor ook Apple zelf de gegevens niet meer kan ontgrendelen.

Medewerkers van Apple zouden momenteel bekijken hoe de beveiliging van iCloud verder opgeschroefd kan worden, zonder dat gebruikers daar last van ondervinden. Momenteel zijn de bestanden op iCloud door Apple te benaderen door middel van een sleutel.

Die sleutel is bijvoorbeeld bedoeld voor het herstellen van accountgegevens, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker zijn of haar wachtwoord is kwijtgeraakt. Apple kan de sleutel echter ook gebruiken om relevante informatie over een gebruiker te bemachtigen in het geval dat het bedrijf hier wettelijk toe wordt verplicht.

Gebruikersgegevens op iCloud bestaan voornamelijk uit backups van iOS-apparaten. De backups bevatten iMessage-berichten, aankoopgeschiedenis van content, foto’s, video’s, instellingen en Apple Health-gegevens over de gebruiker.

Apple heeft momenteel grote onenigheid met de Amerikaanse justitie omdat het bedrijf weigert om toestellen van criminelen te ontgrendelen. Indien Apple ervoor zorgt dat het ook de iCloud-gegevens van gebruikers niet meer kan benaderen, zal dit zonder twijfel nog meer kwaad bloed zetten